Mini omenapiirakka

Näissä miniomenapiirakoissa on vastustamaton kotitekoinen täyte ja herkullisen rapea piirakkakuori.

Ainesosat

Piirakkataikina

4,75 dl vehnäjauhoja
150 g voita, paloiteltu
0,8 dl tomusokeria
1 iso muna, kevyesti vatkattu
Ripaus suolaa.

Täyttö:

4 Gala-omenaa, kuorittu ja ohuiksi viipaleiksi leikattu
1 1/2 rkl sitruunamehua
2 rkl suolatonta voita, lisäksi lisää
sivelemistä varten
5 rkl ruskeaa sokeria
3 rkl vaahterasiirappia
1/2 tl kanelia
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl vaniljauutetta
Ripaus suolaa
2 tl maissinaksujauhoa
4 rkl vettä.

Harjaus:

1 muna, kevyesti vatkattu
2 rkl karkeaa sokeria
1/4 tl kanelijauhetta
1/8 tl jauhettua kardemummaa
(valinnainen).

Toimi seuraavasti

  1. Tee piirakkataikina: Siivilöi jauhot ja sokeri tehosekoittimeen. Lisää voipalat ja sekoita, kunnes seos on karkean leipäkuution koostumusta.
  2. Lisää munat ja suola ja sekoita, kunnes seos on taikina.
  3. Muotoile taikina palloksi ja litistä se. Kääri kelmuun. Jäähdytä taikinaa vähintään 1 tunti.
  4. Tee täyte: Sivele 2 vuokaa sulatetulla voilla ja aseta ne sivuun. Viipaloi ja kuori omenat ja laita ne keskikokoiseen kulhoon sitruunamehun,
    sokerin, kanelin, muskottipähkinän, vaahterasiirapin ja suolan kanssa. Sekoita varovasti, jotta seos peittyy, ja anna marinoitua huoneenlämmössä 15 minuuttia.
  5. Sulata voi keskikokoisessa kattilassa keskilämmöllä ja lisää omenaseos. Anna kiehua ja keitä, kunnes omenat ovat pehmenneet. Jos seoksesta tulee liian kuivaa, lisää pari ruokalusikallista vettä, mutta varo lisäämästä liikaa.
  6. Sekoita vesi ja maissitärkkelys pienessä kulhossa ja kaada se omenoiden päälle, kunnes ne ovat liuenneet. Omenoiden kypsennystä jatketaan, kunnes seos on sakeutunut.
  7. Jaa omenaseos kahteen vuokaan ja laita sivuun.
  8. Aseta Fritaire-ilmankuivain 175 °C:een.
  9. Valmista sivellin: Vatkaa muna pienessä kulhossa. Sekoita sokeri ja mausteet toisessa pienessä kulhossa.
  10. Aseta taikina kahden leivinpaperilevyn väliin ja kaulitse se 0,6 cm:n paksuiseksi. Leikkaa taikina pitkiksi suikaleiksi ja muodosta punottu pohja, joka on riittävän suuri, jotta voit leikata siitä 2 halkaisijaltaan 7,5 cm:n ympyrää.
  11. Jäädytä punottua piirakkapohjaa 30 minuuttia, leikkaa sitten 7,5 cm:n pyöreällä leivontapalalla 2 ympyrää ja aseta ne omenaseoksen päälle kumpaankin vuokaan. Paina taikinasuikaleiden päät varovasti vuokien reunoja vasten. Sivele ritilä kananmunalla ja ripottele päälle sokeriseosta.
  12. Aseta vuoat Fritaireen ja paista 175 °C:ssa 15-20 minuuttia tai kunnes omenat kuplivat ja piirakka on kullanruskea.

VINKKI! Ylijäämätaikina voidaan pakastaa myöhempää käyttöä varten. Se säilyy pakastimessa jopa 3 kuukautta.